maandag 29 april 2013

Roda JC wint belangrijk degradatieduel tegen RKC


Roda JC heeft zaterdagavond de strijd om de play-offs voor degradatie spannend gehouden door thuis met 3-1 te winnen van RKC Waalwijk. Voor Roda scoorden Mitchell Donald, Sanharib Malki en Arnaud Sutchuin-Djoum, allen in de tweede helft. Nourdin Boukhari deed dat namens de Waalwijkers. De Limburgers zijn door de zege RKC, dat op de 15e plaats staat, tot op 1 punt genaderd. 

In de kelder van de eredivisie bleek dat de belangen groot waren. Als Roda zou verliezen zouden de Kerkradenaren veroordeeld zijn om samen met VVV de nacompetitie in te gaan. In het ergste geval zou er dan geen enkele Limburgse ploeg meer in de eredivisie te vinden zijn. In de eerste helft  vielen er amper kansen te noteren, maar toch had de thuisclub halverwege de eerste helft op voorsprong moeten komen. Guus Hupperts ging goed door op de rechterkant en bediende Frank Demouge. De spits kopte net naast het doel van RKC. Tien minuten later bediende RKC-spits Mart Lieder zijn ploeggenoot Florian Jozefzoon, maar ook hij miste het doel. 

Het meest in het oog springende moment vond kort voor rust plaats. Mark-Jan Fledderus pompte nog maar eens een vrije trap in het strafschopgebied van RKC. Daar werd Demouge opzichtig naar de grond gewerkt door Guy Ramos, maar scheidsrechter Danny Makkelie zag er geen strafschop in. Evenmin zag de arbiter dat Malki nog geen seconde daarna fors doorging op Henrico Drost en misschien wel met rood van het veld gestuurd had moeten worden. Na de 2-0 bracht Koeman een verdediger in om het voordelige doelsaldo niet te veel op te laten lopen, Prompt werd het 3-0, al deed RKC daarna nog weer wat terug en blijft de marge in het voordeel van de Waalwijkers.

Roda heeft een op het oog iets makkelijker programma met NAC thuis en Heerenveen uit. RKC ontvangt volgende week Vitesse en gaat dan op bezoek bij NEC.

Willem II degradeert met waardigheid

Streppel
Op het moment dat Koning Willem de macht grijpt, zonder cijfermatig achtervoegsel (het gaat hier om de 4e Willem), staat voetbalclub Willem II op het punt van degradatie. Alleen indien het de volgende twee wedstrijden wint (onder andere die tegen van kampioen in spe Ajax) en concurrent VVV verliest haar volgende wedstrijden, kan het de Jupiler League ontlopen.

De Tilburgers en hun coach, oer-positivo Jurgen Streppel, vielen vorig jaar per ongeluk de eredivisie binnen, maar werden geenszins het lachertje van de hoogste voetbalafdeling.
mike Havenaar
Hoewel het de meeste wedstrijden verloor (20), het minste won (4), en het slechtste doelsaldo had (31-71) , won de Brabantse club aan sympathie. Wijd en zijd was er respect en sympathie voor Willem II . De club is synoniem geworden voor hoop en volhouden, zelfs als je geen riemen hebt om te roeien. Tegen Vitesse waren maar liefst 1200 meegereisd. Zij zagen al snel een goal van Vitesse via Havenaar vallen. Bony schroefde zijn seizoenstotaal op tot 31 en ook van Ginkel maakte een doelpunt tegen het kansloze maar moedige strijdende Tilburgers.
Snijders redde de eer door de eindstand op 3-1 te bepalen. Streppel onderkende "op alle fronten te zijn afgetroefd".
Vitesse blijft in het kielzog van Feyenoord en PSV op 1 punt achterstand loeren op de tweede plaats en Champions League deelname.

zaterdag 27 april 2013

Vriezen en dooien bij Heerenveen-AZ

AZ beleeft dit jaar een seizoen van uitersten. Een 6-0 overwinning op FC Utrecht wordt afgewisseld met een lusteloze 1-3 nederlaag. Vandaag werd Heerenveen met de neus op de voetbalfeiten gedrukt.

Feiten die verwarrend zijn, aangezien AZ de nacompetitie moest ontlopen en Heerenveen nog mee doet aan de nacompetitie. Jozy Altidore was weer eens de gevierde man aan de kant van de Alkmaarders: 4-0


Op de bank zat Martin Haar omdat trainer Gertjan Verbeek geschorst plaats nam op de tribune. De trainer zag zijn ploeg frivool en mooi voetbal op de mat leggen.

In de openingsfase deden beide ploegen weinig voor elkaar onder. De thuisclub kreeg een goede kans via Sven Kums, maar de Belgische middenvelder schoot voorlangs. Na een klein half uur kwam AZ op voorsprong via Altidore, die na een goede individuele actie eerst op doelman Kristoffer Nordfeldt stuitte en daarna koppend scoorde.

Na ruim een half uur kwam AZ op 0-2, door Roy Beerens (ex-Heerenveen), die op aangeven van Johann Berg Gudmundsson kon scoren. Het was nog maar de tweede maal dit seizoen dat de Alkmaarders twee goals afstand namen in een uitwedstrijd. Na rust zette Heerenveen aan voor de aansluittreffer, maar wederom viel de treffen aan de andere kant. Nadat eerder Altidore en Beerens binnen een minuut niet profiteerde van goede mogelijkheden werd in de 62ste minuut werd de wedstrijd definitief beslist na een fraaie hakbal van Altidore. Gudmundsson schoot hard binnen, nadat Maher tegenstander de Roon per ongeluk in het gezicht raakte. Drie minuten later werd de eindstand bepaald op 0-4. Altidore schoot een vrije trap uitstekend binnen en staat daardoor nu op 23 doelpunten in de Eredivisie, 1 treffer minder dan de nummers twee op de ranglijst, Pelle en tegenstander Finnbogason, die vandaag onzichtbaar bleef en weinig bruikbare ballen kreeg. Na afloop vertelde Altidore dat hij alleen met de overwinning bezig was en dat het aantal goals hem totaal niet interesseerde.

Door de overwinning deed AZ uitstekende zaken onderin de Eredivisie. Met 36 punten uit 32 wedstrijden, negen meer dan nummer zestien Roda JC Kerkrade, lijkt de ploeg van Maher en Altidore niet meer te achterhalen door de Limburgers gezien hun veel betere doelsaldo.
Heerenveen lijkt ondanks de nederlaag de play-offs om Europees voetbal te halen.

maandag 22 april 2013

Vitesse tandeloze tijger zonder Bony

Vitesse was naar Rotterdam gekomen zonder de geblesseerde Wilfried Bony en Marco van Ginkel. Zonder de afmaker en aanvoerlijn was Vitesse een ongevaarlijk roofdier:  meer bezig om haar eigen huid te redden en onmachtig om naar een prooi te jagen. Fred Rutten probeerde zijn ploeg vooral tegen te laten houden, maar dat mislukte, want Feyenoord wist al in de eerste helft succesvol door de linies te breken.

In eerste instantie kreeg Feyenoord dit niet zelf voor elkaar. Een penalty die gegeven werd door scheidsrechter Bas Nijhuis was het breekpunt. Een misplaatste penalty, aangezien Kalas de bal met het hoofd raakte, wat de arbiter na de wedstrijd ook ruiterlijk toegaf. In de wedstrijd heb ik waargenomen dat de bal tegen de hand van Tomas gaat (Kalas, redactie)', vertelde Nijhuis in een interview met Eredivisie Live. 'Op dat moment was ik daar helemaal zeker van, een honderd procent strafschop. Ik zei ook direct dat het een penalty was.' 'Op de beelden van achter het doel zie je echter heel duidelijk dat het hoofd er tussen zit', vervolgde Nijhuis. 'En dus was het absoluut geen strafschop. Uit de beelden blijkt gewoon dat het niet zo is en dat is ontzettend balen'. Het maakte de roep om doellijntechnologie alleen maar luider. Vrijdag maakte scheidsrechter Serdar Gözübüyük zich hier al sterk voor nadat hij een penalty voor Ajax over het hoofd had gezien.

Feyenoord had op het moment van de strafschop al de overhand. nadat een gevaarlijke aanval onschadelijk was gemaakt door Mulder (schot Ibarra) was het over met Vitesse. De verhouding schoten op doel sprak boekdelen: 19-1. Koeman had Goossens voor Boëtius ingezet en Lex Immers weer centraal op het middenveld gepost. Nadat Pelle de strafschop had benut maakte Immers met zijn tweede goal meteen een einde aan de strijd. Feyenoord controleerde, hoefde niet meer en Vitesse kon niet meer. Alleen diep in de tweede helft, toen Feyenoord het verder wel geloofde, speelde Vitesse even op de helft van de tegenstander.
“We waren gewoon te schijterig”, concludeerde Theo Janssen volgens De Telegraaf. “Er zat gewoon niet meer in als je zo ver terug speelt. Het zal wel te warm zijn geweest, maar dit kan niet.”

zaterdag 20 april 2013

AZ loopt in het kaasmes van PSV

Een getergd PSV pakte in Alkmaar 3 punten tegen AZ en komt weer iets dichter bij koploper Ajax. De Eindhovenaren hebben met nog drie wedstrijden te gaan 4 punten achterstand, al zullen maar weinig mensen nog geloven in een titel voor de ploeg van Advocaat.

Bij PSV keerde spits Tim Matavz terug in de ploeg en was Georginio Wijnaldum gepasseerd. Broertje Giliano (linksback van AZ) had juist wel een basisplaats ten koste van Gorter. Ook Wilfred Bouma, terug van een liesblessure had mocht ook starten ten faveure van Timothy Derijck. 

AZ was in het half uur de ploeg die de lakens uitdeelde. In de 21e minuut schoot Maher -die binnenkort  vertrekt -  op aangeven van Altidore hard op de goal. De Alkmaarse fans juichten al, maar de middenvelder schoot echter net naast de kruising in het zijnet.In de 35e minuut stond van Bommel als aanvoerder en leider op om een vrije trap keihard van 25 meter strak in de kruising te rossen. AZ kon daar een (te zacht) geplaatst schot van Maher tegenover stellen. Terwijl AZ bleef aanvallen via ballen op Altidore of acties van Maher, wachtte PSV rustig op gevaarlijke counters. Bij de Alkmaarders verzandde de aanvallen in slordig balverlies en was vooral de eind-pass matig.

Balverlies van AZ-aanvoerder Nick Viergever leidde na bijna een uur de 2-0 van Dries Mertens in. Kort daarna besliste Jeremain Lens de wedstrijd met een doeltreffend schot in de korte hoek. Invaller Aron Jóhannsson deed in de slotfase nog wat terug namens AZ.

vrijdag 19 april 2013

van Basten snoept Ajax twee punten af

SC Heerenveen heeft de strijd om de titel in de Eredivisie nog even uitgesteld. Na een mooie tweede helft van de Friezen, moest de lijstaanvoerder vrijdagavond voor eigen publiek twee punten achterlaten. Nummer twee Vitesse kan de landskampioen zondag bij een overwinning in Rotterdam weer naderen tot op drie punten.

Ajax startte vol vertrouwen en koos massaal de aanval. De 1-0 van de goed in vorm zijnde Viktor Fischer na 26 minuten was dan ook geen verrassing. Op aangeven van rechtsback Ricardo van Rhijn kopt de Deen raak. De Friese ploeg leek gedurende de eerste helft niet helemaal bij de les.
De ploeg van voormalig Ajax coach van Basten -weer terug in de Arena sinds het pannenkoeken fiasco - mocht van geluk spreken dat de achterstand niet verder opliep.  Al na enkele minuten maakte Ramon Zomer opzichtig hands in eigen strafschop gebied. Na de wedstrijd zou Zomer ook toegeven dat hij de bal met de hand sloeg en geluk had. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük "vergat" om Ajax een penalty toe te kennen. Niet veel later was sluitpost Kristoffer Nordfeldt een sta in de weg bij een kopbal van Siem de Jong een voorzet van Christian Eriksen trefzeker met zijn hoofd verlengde.

Heerenveen, dat vedette Filip Djuricic al binnen een half uur geblesseerd zag uitvallen kwam pas vlak voor rust tot de eerste serieuze kans. Een van richting veranderd schot van Alfred Finnbogason werd met een katachtige reflex gepakt door "tweede keeper" Jasper Cillessen. Heerenveen kreeg meer vertrouwen en Jeffrey Gouweleeuw was gevaarlijk met een hard schot. topschutter Finnbogason kroop voor Toby Alderweireld en maakte gelijk: 1-1.

Waar Heerenveen tot leven kwam, leek Ajax te zijn ingeslapen. De gelijkmaker schudde de Amsterdammers weer wakker, maar konden niet voorkomen dat SC Heerenveen beter in de wedstrijd kwam en zelfs aanspraak kon maken op meer dan een gelijkspel. Als Cillessen niet attent snel uit zijn doel was gekomen, had Yassine El Ghanassy in de 84ste minuut zijn ploeg op voorsprong te brengen. Ajax had ook kansen op de voorsprong, maar wederom Nordfeldt pakte een schotje van invaller Boerrigter. Een scherpe vrije trap van Christian Eriksen eindigde via het hoofd van Niklas Moisander op de paal. Maar het bleef bij 1-1 in Amsterdam.
Ondanks het puntenverlies blijft Ajax ook na dit weekend koploper in de Eredivisie.

Voorbeschouwing eredivisie speelronde 31

Koploper Ajax krijgt vanavond Heerenveen op bezoek. Voormalig Ajax trainer van Marco van Basten heeft zijn ploeg aan het voetballen gekregen. De Friezen hebben een zeer goede reeks achter de rug en zijn van potentiële degradatiekandiaat, nu opeens kanshebber voor Europees voetbal. Van Basten keert terug bij zijn oude club, waar hij vier jaar geleden afscheid nam, na het beruchte "pannenkoek-incident. Dat Ajax de titel gaat ophalen staat bij vriend en vijand vast. De ploeg van Frank de Boer heeft nog 7 punten nodig in de resterende vier wedstrijden.

Wilfried
Vitesse komt dit weekend zonder de talentvolle neo-international van Ginkel naar Rotterdam in de strijd om de tweede plaats tegen Feyenoord. Naast deze gevoelige aderlating is de inzet van Wilfried Bony ook onzeker. De Ivoriaan, die aan zijn laatste wedstrijden bezig is voor de Arnhemmers heeft last van zijn been. Feyenoord staat 1 punt achter op Vitesse en zal met een gelijkspel weinig opschieten, vooral omdat ook PSV 1 punt voor staat op de Rotterdammers. De ploeg van Ronald Koeman heeft dit jaar nog niet thuis verloren, maar lijkt de laatste wedstrijden een uitgebluste indruk te maken. Vooral het gemis aan scorend vermogen, dat nu bijna volledig door Graziano Pellè word verzorgd is een achilleshiel voor Feyenoord.

AZ gaat voor winst in beladen duel tegen PSV

PSV mag op bezoek bij AZ en is de generale repetitie voor de bekerfinale eind mei. Het duel van dit weekend is enigszins beladen. Een nederlaag van AZ kan gunstig zijn, omdat de Alkmaarders als bekerfinalist zeker zijn van Europees voetbal als PSV bij de eerste twee eindigt. AZ  - bijna veilig -zal deze wedstrijd zeker willen winnen. Expres verliezen is geen optie, stelt Verbeek op AZ.nl.
"We gaan gewoon voor de zege", zegt de extroverte trainer. "Jullie kennen mij langer dan vandaag. Ik stel mijn sterkste elftal op. We zijn niet in de positie om deze wedstrijd expres te verliezen. We zien deze wedstrijd als goede aanloop naar de bekerfinale. We kunnen ons strijdplan tegen PSV testen."

Babelj
De Alkmaarders contracteerden deze week een nieuwe spits:  Eli Babelj. De Australiër is nu nog voor de breedte gehaald, maar zal mogelijk volgend jaar topscorer Jozy Altidore al kunnen vervangen. Voor de Amerikaanse kokosnoot onder de kazen, die vorig jaar nog aangaf zich thuis te voelen in Alkmaar, bestaat veel buitenlandse interesse.

De Eindhovenaren hebben tweespalt in de selectie en moeten in het veld weer een eenheid zien te worden. Het "Kabel II" incident is een cultuurkloof tussen de ervaren spelers en de jongere (vooral donkere) spelers. Volgens Advocaat hebben zijn spelers de knop omgezet en zijn ze helemaal opgeladen voor de komende wedstrijd en het behalen van een plaatsbewijs voor de Champions League.

Degradatiespook

VVV heeft tegen FC Twente nog een paar punten nodig om te ontsnappen aan het degradatiespook, dat nu Willem II klemvast heeft. De Limburgers wonnen vorig jaar thuis voor het eerst in 20 jaar van de ploeg van voorzitter Munsterman (4-2). Bij de Twentenaren is het meespelen van Brama onzeker.

Willem II ontvangt een andere Limburgse ploeg Roda JC. De ploeg van Ruud Brood kan kostbare punten veroveren om wedstrijden voor de degradatie play-offs te ontlopen, maar dient hiervoor nog vier punten in te lopen op nummer 15, RKC. De Waalwijkers- de vorige ploeg van Brood- gaat op bezoek bij Heracles, die naast de eer en wedstrijdpremie weinig hebben om voor te knokken.

maandag 15 april 2013

Verslag competitieronde 30 eredivisie

Met nog vier wedstrijden te gaan is Ajax de grote winnaar geworden van dit competitie weekeinde in de eredivisie. Er werd al eerder uitgesproken dat Ajax de titel binnen zou halen, maar een 32e titel lijkt nu nog meer een kwestie van tijd. In een rechtstreekse confrontatie versloeg het jonge team van succescoach Frank de Boer een angstig spelend PSV met 2-3. Tweemaal wisten de Eindhovenaren een achterstand ongedaan te maken in het foutenfestival. Ajacied Boerrigter gaf de genadeklap, na een gruwelijke misser van collega-invaller Erik Pieters. Lees hier het volledige wedstrijdverslag.

Terwijl Ajax drie punten haalden in een lastige wedstrijd, morste de concurrentie punten tegen op papier makkelijke tegenstanders. Vitesse presteerde het door een 0-3 voorsprong te verprutsen tegen degradatiekandidaat Roda JC. In de laatste minuut maakte Mitchell Donald de terechte gelijkmaker voor de ploeg van de altijd aanvallende coach Ruud Brood. Lees hier het volledige wedstrijdverslag.

Feyenoord blijft moeite hebben met scoren. Uit een strafschop werd het 1-0 door Pellè. Daarna vergaten de vermoeide Rotterdammers te voetballen en kwam RKC terecht op 1-1 door een goal van Duits. Lees hier het volledige wedstrijdverslag

Terwijl RKC en Roda een punt pakten in de strijd om de play-offs voor degradatie, verloor VVV thuis dure punten in een rechtstreekse confrontatie tegen mede concurrent PEC Zwolle. Door twee goals van Fred Benson speelt het team van Langeler zich zo goed als veilig. Lees hier het volledige wedstrijdverslag

AZ kwam op hetzelfde aantal punten als PEC door een monsterscore van 6-0 op FC Utrecht. De Utrechters beleefden een horrormiddag door zichzelf de das om te doen, door twee rode kaarten en een eigen goal in de eerste helft. Lees hier het volledige wedstrijdverslag en bekijk de gruwelijke blunder/blooper van Utrecht-verdediger Mike van der Hoorn.

Heerenveen-Willem II

Willem II vocht verbeten en met goed voetbal voor lijfsbehoud in de eredivisie. De Tilburgers kregen veel kansen en het had bij rust zo maar 3-0 kunnen staan. Uiteindelijk wist alleen Ippel te scoren. Zonder sterk te voetballen viel de gelijkmaker in de tweede helft.Man of the match El Ghanassy tekende hiervoor. Twee minuten later stond Willem II ook al op achterstand toen Finnbogason de 2-1 binnenschoot. Alles zat tegen bij de Tilburgers en zo ook deze wedstrijd. Een ongelukkige handsbal leidde tot een benutte strafschop van wederom Finnbogason. Terwijl de Tilburgers loon naar werken kregen door een goal van de hard werkende Luxemburger Aurelio Joachim, was er amper vier minuten later alweer de voorsprong voor Heerenveen.
Joachims treffer was niet genoeg
Willem II bleef knokken en kreeg weer kansjes. Vlak voor tijd had Lumu  de 3-3 op zijn schoen, maar hij aarzelde te lang en schoot voorlangs. Veel mensen zouden wanhopig worden, maar trainer Jurgen Streppel bleef bewonderenswaardig rustig en positief. "Ik vond dat we goed speelden en moet mijn ploeg complimenteren. Achteraf had het ook 3-7 kunnen staan in plaats van 3-2, maar je moet de kansen wel benutten."
Een gelukkige van Basten besloot: Ik moet helaas mijn collega gelijk geven. Wij deden één ding goed en dat is de uitslag positief beïnvloeden. En in het voetbal draait het eerlijk gezegd alleen om de drie punten.

NEC- NAC

NAC Breda is ook nagenoeg in veilige haven door een 2-0 zege op NEC, dat daardoor niet meer op een plaats voor de play-offs voor de Europa League staat.In een duel dat pas na rust kon boeien, werd Anthony Lurling de held en Gabor Babos de schlemiel.
Babos verlaat NEC voor terugkeer bij NACDe aanvaller, net op tijd hersteld van een blessure, begon op eigen helft een solo, passeerde vier man en schoot op doel. Babos kon het niet al te moeilijke schot niet pareren. Ook bij de 2-0 zag de keeper, die volgend seizoen terugkeert bij NAC, er niet goed uit. Het schot van Elson Hooi kreeg een vervelende stuit en zeilde het doel in. "Hier baal ik enorm van", dit is het ergste wat me kan overkomen" sipte de teleurgestelde Hongaarse die zijn ploeg nekte.

Heracles -FC Groningen

Het kwakkelende FC Groningen is bezig met een mooie reeks: De ploeg van Maaskant won drie keer op rij  wat de uitspraak bij de trainer ontlokte: "Ik denk dat iedereen dolgelukkig is dat ik oprot. Het komt zo wel erg mooi bij elkaar'.
Tegen de NOS verklaarde hij verder dat 'Deze ploeg heeft heel het jaar al keihard gewerkt. We zijn echter nooit erg effectief geweest.' 'Zeker in de tweede helft hebben we op de zwakte van Heracles ingespeeld. We weten dat zij heel goed kunnen voetballen. Als je daar vol één-tegen-één gaat spelen weet je dat ze er nog uit kunnen komen. Je moet het geduld hebben om te wachten en toe te slaan. Dat hebben we gedaan door David Texeira erbij te brengen', prees Maaskant zijn scorende invaller.

Hoogtepunt in de eerste helft was het plotselinge betreden van het voetbalveld door een zwarte kat, die voor de nodige hilariteit zorgde voordat het angstige beestje uiteindelijk kon worden gevangen.
Na de 0-1 van Texeira probeerde Heracles van alles om op gelijke hoogte te komen, maar de ploeg was aanvallend machteloos. Een kwartier voor tijd besliste Leandro Bacuna de wedstrijd. Hij benutte een strafschop nadat Thomas Bruns de snelle Andraz Kirm op de rand van het strafschopgebied onderuit had gehaald. 

ADO Den Haag- Twente

FC Twente kwam in Den Haag vroeg op voorsprong door Douglas: 0-1. De verdediger deed dat via de kluts én de paal en stond bovendien buitenspel. Onverwacht kwam ADO enkele minuten voor de rust op gelijke hoogte.Goed doorzetten van stormram Mike van Duinen, zorgde voor plots balbezit. De haagse spits besloot hem ook meteen maar te scoren. Iets wat Den Haag al drie wedstrijden niet gelukt was.

In de tweede helft zette ADO het Haags kwartiertje in. Met fanatiek tot hard spel werd het kwalitatief betere Twente bestreden. Het leidde tot een ongewenst neveneffect: Een rode kaart voor Danny Holla en het wegsturen van trainer Maurice Steyn, die later verongelijkt opmerkte dat "je niets meer mag zeggen" en ""respect moet worden verdiend". Boos was hij op de vierde official: "en dan wordt je door zo'n snotneus weggestuurd".

FC Twente begon met een man meer aan een offensief. Kansen kwamen er voor Tadic, die twee keer over schoot. Een knal van Gutiérrez ging net naast. Vervolgens zorgde invaller Bulykin alsnog voor de Enschedese winst. De Russische oud-topscorer van ADO - uitgefloten door zijn voormalige supporters - scoorde twee keer. Eerst op aangeven van Chadli, vervolgens in de rebound na een poging van Tadic.

Horrormiddag voor FC Utrecht en Jeroen Verhoeven

Tegen FC Utrecht had AZ twee doelstellingen: Winnen voor eigen publiek (wat sinds 14 januari niet meer was gebeurd) en afstand nemen van de degradatiezone. De Utrechters hadden moeite om AZ-topscorer Jozy Altidore te temmen én hun handjes van hem af te houden.
Nadat Anouar Kali hem al na 27 minuten onreglementair afstopte in het strafschopgebied, benutte de Amerikaan de strafschop zelf. Kali mocht met zijn tweede geel richting kleedkamer en ontving de 1500e rode kaart in het betaalde voetbal. Ook Wuytens vergreep zich niet veel later aan de doorgebroken AZ-spits en mocht met direct rood vertrekken.

Keeper Jeroen Verhoeven, die eindelijk een basisplaats had beleefde net als de rest van de FC Utrecht verdediging een horror-middag. Bij de tweede strafschop werd de oud-keeper van Ajax wederom de andere hoek in gestuurd. Tegen 9 man kon Altidore daarna ook nog makkelijk binnenkoppen en scoorde de 3-0 met een zuivere hattrick.

De horrormiddag werd nog eens vergroot door een andere Utrechter. Na een voorzet van Beerens schoot Mike van der Hoorn op slag van rust in eigen goal. Het was met afstand de blunder van het jaar: De verdediger stond enkele meters voor de doellijn en probeerde zonder directe tegenstander de bal angstig met links weg te roeien. In plaats daarvan schoot de ongelukkige angstig in het eigen net.

AZ nam in de tweede helft duidelijk gas terug. Het werd 5-0 na een schot van Henriksen.
De eerste goal van de nieuwe Ijslandse aanvaller Johansson was het enige lichtpuntje in het laatste half uur.

zondag 14 april 2013

Ajax legt angstig PSV over de knie en ruikt de titel


Dat Ajax kampioen gaat worden zagen we al aankomen. Maar na dit weekend hebben de Amsterdammers veel spanning weggenomen. In de race om het derde landskampioenschap op rij, werd directe concurrent PSV met 2-3 verslagen. Terwijl ook de andere concurrenten Vitesse en Feyenoord punten lieten liggen, staat Ajax nu vijf en zes punten los. 

In Eindhoven begon PSV angstig en was Christian Poulsen meteen aanwezig door charges op Ola Toivonen en Mark van Bommel. De talentvolle Viktor Fischer, dook daarna veelvuldig gevaarlijk op in het Eindhovense strafschopgebied. Hij vond bij keeper Waterman op zijn pad. In de 33e minuut miste hij een voorzet van Christian Eriksen, maar kwam de bal met enig geluk via Mark van Bommel bij Kolbeinn Sigthórsson. De IJslandse spits greep de kans met beide handen aan en knalde de 1-0 binnen.

Kort daarna kon Kevin Strootman de bal oppikken en via de combinatie toeschuiven aan Jeremain Lens, die de bal in een leeg doel kon tikken. Niet lang na rust deed een derde Deen, Christian Eriksen van zich spreken door op te stomen en met een knap schot te soren: 1-2.
Toch wist PSV weer terug te knokken, terwijl Ajax verzuimde door te drukken. Kansen voor Ola Toivonen en opnieuw Fischer werden niet doeltreffend afgerond. Uit een vrije trap was de tegenvallende Dries Mertens grondlegger voor de gelijkmaker. Zijn inzet kwam via de paal terug, waarna Lens alert reageerde en de 2-2 achter Cillessen kon schieten. Op het middenveld werd van Bommel regelmatig overlopen, terwijl de Eindhovense verdediging niet doordekte of kwaliteit te kort kwam.

In de slotfase werd het spannend en gingen beide ploegen voor de overwinning, al was er nooit het gevoel dat PSV die zou binnenslepen. Verdediger Pieters, die net koud in het veld stond verloor een sprintduel van collega-invaller Boerrigter. In plaats van de bal weg te roeien, dekte de verdediger onbeholpen aan de verkeerde kant. Boerrigter kon simpel de bal in het verlaten doel tikken aangezien Waterman uit zijn goal gekomen was. Die tegenslag kwam PSV niet meer te boven.

Het was voor het eerst in 18 jaar dat Ajax tweemaal in 1 seizoen van de Eindhovenaren won. 'Ik had liever een beter Ajax gezien, maar ik vind dat we zeer terecht hebben gewonnen', vertelde Frank De Boer tegen EredivisieLive. 'Ik vond dat beide teams angstig speelde. De eerste helft al, in de tweede helft begon het beter. Dan maak je de 2-1, toen waren ze echt rijp voor de slacht. Daar gingen we zo slordig mee om, we konden geen eens de bal twee keer naar elkaar spelen. Ik wil juist dat er druk is op de tegenstander. In de tweede helft hadden we dat beter kunnen doen.'

Bij PSV is alle geloof in een titel verdwenen. Trainer Advocaat meldde te stoppen als de titel niet wordt gepakt en Lens verweet zijn ploeg er niet voor te hebben gestreden: ''Theoretisch kan het nog, maar ik geloof er niet meer in''. Ook werd later door Pierre van Hooijdonk gemeld dat Mark van Bommel - de laatste wedstrijden zichtbaar gefrustreerd over sommige ploeggenoten -aan het einde van het seizoen zal stoppen, maar dit werd niet bevestigd door het van Bommel kamp.
De kritiek op spelers, Advocaat, jeugdopleiding, RvC en technisch directeur zal echter toenemen. PSV zal zich nu moeten richten op de tweede plaats, zodat de Eindhovenaren ten minste (de voorronde) Champions League mogen spelen.

Koeman frustreert Koeman


Het seizoen lijkt voor Feyenoord toch te lang te duren. De afgelopen weken leek de ploeg al op het tandvlees te lopen, tegen en bij RKC was het laatste restje fysieke en mentale kracht verdwenen. 

In de wetenschap dat concurrent Vitesse de avond ervoor bij Roda JC dure punten had verspeeld (3-3), begon Feyenoord aanvallend. 

Al in de 2e minuut dwong Graziano Pellè doelman Jeroen Zoet met een achterwaarts kopballetje tot een moeizame redding. In de beginfase nam ook John Goossens het RKC-doel onder vuur. De 24-jarige nieuwkomer maakte bij Feyenoord zijn eredivisiedebuut in het basisteam. Mede dankzij knullig balverlies van linksback Ard van Peppen kwam Feyenoord in de 13e minuut op voorsprong. De aanvoerder van RKC moest de snellere Ruben Schaken ten koste van een gele kaart en een strafschop stoppen. Pellè scoorde zijn 22e treffer: 1-0. Het was de eerste strafschop die de Italiaanse aanvalsleider namens Feyenoord in de eredivisie voor zijn rekening mocht nemen.

De Rotterdammers verzuimden het povere RKC nog voor de rust meteen volledig uit te schakelen. Het tempo ging omlaag en de slordigheid in de passing nam toe. Daardoor bleef de machteloze thuisploeg verdere averij bespaard.Na de pauze toonde de ploeg van Erwin Koeman veel meer strijdlust en aanvalsdrang, ook door het inbrengen van clubtopscorer Teddy Chevalier voor Nourdin Boukhari. In de 55e minuut maakte Sander Duits gebruik van de opvallende passiviteit bij Feyenoord. Terwijl hij op halve snelheid richting Mulder liep, liepen de Feyenoord verdedigers anstig naar achteren. Hij moest hem er nog wel zelf inschieten, maar de rode loper lag duidelijk klaar: 1-1.
De woedende Ronald Koeman, nog nooit verloren van zijn oudere broer - trachtte met Lex Immers, voor Goossens, in het laatste half uur het tij te keren. De Vrij was in het Rotterdamse slotoffensief met een kopbal nog het dichtst bij 1-2. Maar meer dan 1 punt verdiende het krachteloze Feyenoord in Waalwijk niet.

Ik ben zeer teleurgesteld in mijn ploeg”, sprak de oud-international."Kennelijk was er bij ons niet het besef waar het om ging vandaag. Als je zo speelt kun je beter niet aan het winnen van prijzen denken", vervolgde Koeman. "In de rust heb ik mijn ploeg nog gewaarschuwd: kijk uit, als je zo doorgaat speel je met vuur. Helaas waren nogal wat spelers bij ons op cruciale momenten zichzelf niet.” "
Dat zie je dan terug in de wijze waarop we een tegendoelpunt krijgen. Dat was gewoon schandalig.”
Over de titel wilde hij het even niet hebben. "Wij hebben het hier laten liggen.”

Vitesse vergeet Roda de nekslag te geven



Vitesse heeft kostbare punten laten liggen bij Roda JC, dat verdiend een 0-3 achterstand ongedaan maakte. Inde laatste minuut werd het 3-3. Vitesse begon erg matig aan het duel en kwam goed weg toen Mitchell Donald de paal trof en Guram Kashia bijna in eigen doel schoot.

In tegenstelling tot Roda, waren de Arnhemmers wel efficiënt: Mike Havenaar kopte bij de eerste kans raak en scoorde na matig verdedigen van Roda JC nogmaals. Na rust kopte Wilfried Bony de 3-0 binnen. Roda, oogde als een murw geslagen bokser. Gek genoeg was topscorer Bony (inmiddels 30 doelpunten) de man die de Zuid-Limburgers weer een zetje in de rug gaf. Na balverlies na glamour-play op het middenveld kon Roda alleen ten kost vvan een penalty worden afgestop. Uiteraard was clubtopscorer Sanharib Malki degene die de penalty benutte. Toen Frank Demouge de 3-2 binnen had getikt, was de spanning terug. Vitesse voelde druk en Roda trok vol ten aanval.Vitesse wankelde. Een doelpunt van Malki werd nog afgekeurd, maar diep in blessuretijd kopte Donald uit de rebound raak en zorgde voor een dikverdiende 3-3. Piet Velthuizen maakte het niet meer mee.

Donald doet het 
Na een botsing met Nikolaj Lebedynski, moest hij op doktersadvies, en tot zijn grote onvrede het veld ruimen voor reservekeeper Eloy Room.
Vitesse trainer Fred Rutten zich achteraf een realist, door te stellen dat hij niet meer geloofde in de nummer 1 positie. Zijn club staat inmiddels vijf punten achter op koploper Ajax.

zaterdag 13 april 2013

VVV kan zich opmaken voor nacompetitie

VVV verloor vrijdag de degradatiewedstrijd van mede concurrent PEC Zwolle. Trainer Lokhoff treurde na afloop over de gemiste kansen. "We benutten de kansen niet. Zij slaan vervolgens wel toe. Bij ons was het allemaal te gehaast".

De trainer waakt voor Willem II dat als hekkensluiter de Noord-Limburgers nog voorbij kan streven om directe degradatie te voorkomen. Het verschil met de nummer laatst uit Tilburg bedraagt vijf punten. Met nog vier wedstrijden voor de boeg is het gat nog niet groot genoeg, stelt Lokhoff. In de resterende wedstrijden moeten we punten blijven pakken."
VVV staat acht punten achter op nummer 15 AZ en heeft een wedstrijd meer gespeeld.

Voor aanvang van dit seizoen was PEC Zwolle de gedoodverfde degradatiekandidaat. Maar na het uitduel met VVV-Venlo hoeft de ploeg van Art Langeler niet meer te vrezen voor directe degradatie. PEC won met 0-2.

Tegen VVV was Fred Benson de gevierde man. In de twaalfde minuut zette de spits de Zwollenaren op voorsprong. VVV stelde daar een tegenstoot met Uche Nwofor tegenover, maar hij kon door een vermeende overtreding worden afgestopt. Ook na rust hield PEC Zwolle stand. Benson vergrootte de marge zelfs tot 0-2 na een fraaie pass van Pluim. PEC klimt dankzij de zege naar de twaalfde plaats in de Eredivisie, maar NAC Breda, RKC Waalwijk en AZ, die worden gepasseerd, hebben een wedstrijd minder gespeeld.

maandag 8 april 2013

Waarom Ajax kampioen wordt

Ajax wordt kampioen in de eredivisie omdat:

  1. Ze de meeste punten na de winterstop hebben gehaald en al negen wedstrijden (sinds 27-1) ongeslagen zijn met de doelcijfers 20-3
  2. Ze een resterend programma hebben met maar 1 "lastige" wedstrijd tegen PSV uit, (geen FC Utrecht meer) er worden hooguit 2 puntjes verloren
  3. De Amsterdammers drie, respectievelijk vier punten voor staan op de achtervolgers
  4. Ze een ervaren trainer hebben die niet in paniek raakt
  5. De concurrentie punten laat liggen in de race naar het kampioenschap. De ene ploeg verkrampt (PSV), de ander is te onervaren  om met druk om te gaan (Feyenoord), de derde heeft te weinig kwaliteit in de breedte (Vitesse)
  6. Feyenoord (Pelle) en Vitesse (Bony) te veel van 1 speler afhankelijk zijn
  7. Feyenoord veel internationals heeft die na een zwaar seizoen minder fris zijn
  8. Ajax kan beschikken over een compleet fitte selectie 
  9. Het de laatste maanden het beste voetbal laat zien
  10. Omdat Gijp het zegt


zondag 7 april 2013

PSV krampachtig naar overwinning op hekkensluiter

PSV heeft het moeilijk in de slotfase van de competitie. Het elftal van Dick Advocaat kon geen potten breken in de eerste drie kwartier tegen de nummer laatst Willem II. Een driftig en soms wanhopig gebarende Mark van Bommel probeerde zijn elftal op sleeptouw te nemen.
Op slag van rust legde de aanvoerder al zijn frustratie in een afstandsschot wat hard achter doelman Meul in de hoek verdween.
Terwijl de verwachting was dat de tweede goal snel aan Eindhovense kant zou vallen, gingen de Tilburgers nogmaals de strijd aan. De ploeg van Jurgen Streppel vecht voor lijfsbehoud in de Jupiter League en heeft nog een sloot punten nodig. De coach liet vooral bij dode spelmomenten zijn manschappen in grote getale de nog immer wankele PSV defensie bestoken.

Na een voorzet van Marc Höcher won Jordens Peters het kopduel van Van Bommel en knikte hij de bal buiten bereik van Boy Waterman binnen. Even was Willem II dat Haemhouts toevoegde aan de lange lijst van geblesseerden dicht bij een verrassende voorsprong.

PSV speelde verre van goed speelde, maar werd een kwartier voor tijd door Ola Toivonen gered, die op aangeven van Memphis Depay de bevrijdende treffer binnen knalde. Toen even later Derijck met een kopbal de 1-3 maakte, was de wedstrijd beslist.

Door de  zwaarbevochten overwinning blijft ook PSV nog altijd volop in de race om het landskampioenschap. De Eindhovenaren hebben zestig punten en staan daarmee tweede met hetzelfde aantal punten als koploper Ajax en nummer drie Vitesse. Feyenoord volgt met een punt minder.

Pellè terug van weg geweest


Graziano Pellè, was na een korte schorsing weer terug bij Feyenoord. Het was te merken in de thuiswedstrijd tegen VVV . Naast het thuisvoordeel was Pelle de piek op de kerstboom, de slagroom op de taart, de versnelling op de fiets. Feyenoord leek er tegen VVV, dat in 1988 voor de laatste keer won in De Kuip, zin in te hebben.Na een goede start, maar een matige rest van de eerste helft - met kansen voor de Venloënaar - werd de tweede helft beter.

Na rust bracht Koeman op links -de na dit seizoen overbodige -Cissé, voor de teruggevallen Boëtius. Feyenoord pakte onder aanvoering van Pelle het initiatief. Na gevaarlijk kopballen van de Italiaan, volgde in de 70e minuut de bevrijdende treffer, prachtig binnengeknikt na een perfecte pass van de jarige Joris Mathijsen, 1-0.