donderdag 27 maart 2014

Supporters massaal achter protestactie tegen discriminerende burgemeesters




Een supportersgroep van Feyenoord heeft al meer dan 1000 steunbetuigingen binnen in de strijd tegen discriminatie van voetbalsupporters. Het plan om aangifte te doen tegen de burgemeester van Nijmegen en 'elke burgemeester die zich schuldig maakt aan discriminatie en vrijheid berovende maatregelen' zag maandag het licht. Nog geen twee dagen later claimt de groep dat bovenstaande mijlpaal bereikt is.

Bij het competitieduel tussen NEC en Feyenoord in september vorig jaar waren mensen die woonachtig zijn in de regio Rotterdam niet welkom in de vakken die voor NEC-supporters bedoeld zijn. Daardoor konden ook in de havenstad wonende NEC-fans niet naar de wedstrijd gaan.

'Verschillende supporters werd de toegang tot het stadion ontzegd op basis van hun woon- en/of geboorteplaats. Je reinste discriminatie op basis van afkomst! En dit alles onder het gezag en in opdracht van burgemeester Hubert Bruls, schrijft een supporterswebsite van Feyenoord.

De fans trekken een vergelijking met Geert Wilders, tegen wie honderden aangiftes zijn gedaan na zijn speech over 'minder Marokkanen' tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Dat ook het Nijmeegse college van B&W aangifte deed tegen de PVV-voorman, is de voetbalsupporters een doorn in het oog.

'Verander de subcultuur Marokkaan in de subcultuur voetbalsupporter en je krijgt een hele andere discussie. En wij van zijn die selectieve verontwaardiging in Nederland spuugzat. Voetbalsupporters zijn ook mensen, net als Marokkanen, Antillianen, Turken, Nederlanders of welke medelanders dan ook! En in geen van de gevallen is discriminatie goed te praten!', schrijven de fans.

Ook de burgemeesters van Deventer, Waalwijk, Almelo, Heerenveen, Rotterdam en Kerkrade zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het discrimineren van voetbalsupporters. 'Ontzeg een groep Marokkanen de toegang tot het centrum van Deventer, omdat Marokkanen op afstand de criminaliteitslijsten in Nederland aanvoeren en heel de wereld staat op zijn kop. Waarom is dit wel geoorloofd bij voetbalsupporters dan? 

Feyenoord reist dit weekend zonder supporters af naar Heracles Almelo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten