zaterdag 9 maart 2013

Welke Maaskant?




Kroonprins van het Nederlands voetbal, held van RBC, avonturier, Respectloze notenkraker en verlosser van Breda. Kies uw voorkeur. Deze column gaat –afgezien van het predikaat-  over de vraag waar Robert Maaskant het best tot zijn recht komt.

Maaskant beslist na FC Groningen - FC Twente of hij zijn verdere toekomst ligt bij de club uit het noorden. En ik kan u al verklappen, dat wordt een hartgrondig NEE.

Op de vraag van RTV Noord of er al meer bekend is over zijn toekomst bij FC Groningen verklaarde Maaskant het volgende: "Na vandaag wel ja." Meer wilde hij niet loslaten. "Na FC Twente komen we er wel op terug." Afgelopen vrijdag was een 1-1 gelijkspel tegen NAC weer een aanleiding van de FC Groningen supporters om de Schiedammer uit te fluiten. De oefenmeester die met de Groningse equipe op de negende plek staat, heeft een moeizame relatie met de supporters van zijn club. Een deel van de aanhang vond dat Maaskant moet "oprotten" en hij werd zelfs getrakteerd op een hels fluitconcert.

De Groningers zijn bezig aan een opmars op de ranglijst proberen het geschonden vertrouwen weer terug te winnen. Tegenstanders komen de laatste jaren al lang niet meer met samengeknepen billen naar de Euroborg. Misschien dat de magie samen met het Oosterpark (het voormalige FC Groningen stadion) is verdwenen. Feit is dat Heerenveen de afgelopen jaren de plaats van FC Groningen heeft ingenomen als reuzendoder en sub-topper. Daar konden Pieter Huistra en ook Maaskant (nog) geen verandering in brengen.

Maaskant, die het vak leerde van zijn vader Bob, (in het verleden trainer van SVV en NAC) wordt bij sommige clubs geprezen om zijn recht-door-zee aanpak . Bij de club van algemeen directeur Nijland zijn ze  niet gecharmeerd van zijn praat. De samenwerking met Nijland - die de nederlaag tegen Roda JC "een blamage'', noemde op Twitter - vertoont scheuren.

De geboren Schiedammer (aan de noordkant van de Maas) had vooral succes bij clubs ten zuiden van de Maas. (Promotie met RBC, 10e met Willem II, 3e met NAC, een goede sfeer bij MVV) Wat opvalt -zoals bij meer trainers- is de beperkte houdbaarheidsdatum van zijn . 

Na successen volgen mindere resultaten en binnen 1 a 2 jaar is de voormalige kroonprins onder de trainers gevlogen. Buitenlandse uitstapjes naar Wizla Krakow en Texas Dutch Lions FC (opgericht door o.a. oud-voetballer Erik Tammer) duurden respectievelijk 14 maanden en 2 wedstrijden. Ook als speler was Maaskant niet erg honkvast. Op FC Zwolle na, hield hij het bij zijn andere clubs maar 1 seizoen vol.
Qua werkwijze en communicatie doet de ambitieuze trainer weinig concessies. Bij zijn huidige club, kwam hij in het nieuws na “het Respectbandjes incident” met scheidsrechter Gözübüyük .

Het verblijf bij FC Groningen, lijkt nu na 9 maanden een (te) zware bevalling. Misschien werkt zijn aanpak niet aan de noordelijke Maaskant?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten