zondag 17 maart 2013

Ajax zet angstgegner AZ opzij en pakt koppositie terug

Ajax is weer terug aan kop van de Eredivisie. De titelhouder won zondag de Noord-Hollandse derby tegen en bij AZ in een leuke wedstrijd met 2-3.

De Alkmaarders waren, inclusief de bekerwedstrijden al vijf duels ongeslagen tegen de Amsterdammers, en zijn daarmee de angstgegner van de ploeg van Frank de Boer. Vorige maand stuntte AZ nog in de halve finale van de beker met een ruime zege in de ArenA (0-3). In de competitie zijn de Alkmaarders minder succesvol.

Ajax was in het eerste half uur echter heer en meester en dook diverse keren gevaarlijk op voor doelman Esteban.  Na twintig minuten bracht aanvoerder Siem de Jong de openingstreffer op het bord, op aangeven van Toby Alderweireld.Nog maar twee minuten later stond het al 2-0. De opgekomen Daley Blind scoorde met zijn  mindere rechterbeen.  Vlak voor rust had De Jong de 3-0 op zijn schoen, maar zijn schot raakte de paal.

Ondanks de achterstand bleef AZ knokken. Vooral rechtsbuiten Roy Beerens was een kwelgeest voor de Amsterdamse defensie. Markus Henriksen, maakt de tegentreffer nadat hij eerder al een reuzenkans had verprutste. De middenvelder was daarna de aangever bij een kans van Steven Berghuis, die het speeltuig jammerlijk naast het doel kopte.
AZ had kort na de hervatting alsnog succes. Van dichtbij liet Henriksen doelman Kenneth Vermeer kansloos met het hoofd. De aansluitingstreffer leek een ommekeer te weeg te brengen, maar wederom De Jong besliste anders. Met een gelukje  scoorde hij na bijna een uur spelen met een van richting veranderde vrije trap de 1-3, waarmee de wedstrijd leek beslist.

Door een goal van Jozy Altidore kreeg het thuispubliek alsnog een spannende wedstrijd te zien. In de chaotische slotfase wist AZ echter geen derde doelpunt te maken. Keeper Esteban kwam met een ultieme reactie dat het stifje van Christian Eriksen de score nog veranderde. Ajax was blij met de drie punten, AZ blijft nipt boven de gevarenzone met 1 punt voorsprong op RKC en Roda JC.
Trainer Verbeek baalde (vooral over het slappe begin van zijn ploeg), maar prees de tegenstander.
"We hebben een uur redelijk tot goed meegespeeld met Ajax maar staan wel weer met lege handen.” verzuchtte hij