dinsdag 10 juni 2014

FC Dordrecht na bijna 20 jaar weer terug in eredivisie

FC Dordrecht heeft zijn een goed seizoen beloond zien worden met promotie naar de Eredivisie. Thuis wonnen De Schapenkoppen met 3-1 van Sparta Rotterdam. Dat was na het gelijkspel (2-2) in Rotterdam-West van donderdag voldoende voor promotie.

Het duel kende voor de Rotterdammers een rampzalige start. Doelman Ricardo Kieboom, vervanger van de geblesseerde Khalid Sinouh, schatte een zwak schot van Funso Ojo totaal verkeerd in en frommelde de bal daardoor in zijn eigen doel (foto onder). Kort daarna zat het Kieboom weer tegen, want hij liep een flinke hoofdwond op na een botsing met ploeggenoot Pieter Nys.

Kieboom speelde gewoon door en zag zijn elftal een goede kans creĆ«ren via Nourdin Boukhari, maar Rihairo Meulens voorkwam een doelpunt van de oud-Ajacied. Vlak voor de pauze moest Kieboom zich alsnog laten vervangen door Roy Kortsmit. Die kreeg binnen tien seconden na zijn entree een doelpunt tegen. Paul Gladon, dit seizoen uitgeleend aan Sparta, kopte tegen zijn werkgever een vrije trap van Funso Ojo  tegen de touwen.

Vier minuten na de pauze leek Dordt de wedstrijd te beslissen, maar Kortsmit ranselde kordaad de strafschop van Jeffrey Fortes uit zijn doel. Sparta leefde nog, zeker toen het n maakte in de 54ste minuut  de aansluitingstreffer via de talentvolle Mimoun Mahi maakte. Sparta had nog maar een goal nodig voor een verlenging en zette aan voor een zinderend laatste half uur. Vijf minuten voor het einde kwamen de Spangenaren met tien man te staan, toen Steef Nieuwendaal zijn tweede gele kaart kreeg. Dordt kreeg wat meer lucht en er kwam ruimte achterin de Sparta verdediging. Giovanni Korte maakte aan alle onzekerheid een einde door van ruim 40 meter de 3-1 te maken. Keeper Kortsmit had het doel verlaten bij een corner van Sparta.

Daarmee promoveren met Dordrecht, Excelsior en Willem II liefst drie clubs uit de Jupiler League naar de Eredivisie. Dordrecht speelde in het seizoen 1994/95 voor het laatst in de Eredivisie, toen het als nummer achttien roemloos degradeerde.