dinsdag 10 juni 2014

Wonder van Woudestein zorgt voor promotie bij Excelsior

RKC Waalwijk is voor de derde keer in de clubhistorie gedegradeerd uit de eredivisie. De Brabanders kwamen zondag in eigen huis niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Excelsior in de finale van de play-offs om promotie/degradatie.

De heenwedstrijd op Woudestein was al in een verdiende 2-0 overwinning voor Excelsior geëindigd. Het is de achtste keer dat de Rotterdammers promoveren naar de eredivisie. De nummer drie van de reguliere competitie in de Jupiler League kwam in het seizoen 2011/2012 voor het laatst uit op het hoogste niveau. Terwijl RKC coach Erwin Koeman hoopte op frisse instelling en een snel doelpunt van zijn ploeg viel de goal juist aan de andere kant. Excelsior beleefde een droomstart doordat clubtopscorer Lars Veldwijk al in de vierde minuut raak kopte op aangeven van Khalid Karami.

Nekslag

Ruim twintig minuten later moest RKC een nieuwe domper verwerken: Sander Fischer kopte namens de bezoekers raak uit een vrije trap. De thuisploeg weigerde de handdoek in de ring te gooien en dankzij goals van Jean David Beauguel en Peter Jungschläger kwam RKC nog voor rust langszij.

Vlak na de hervatting kregen beide clubs grote kansen op een derde treffer. Excelsior werd soms in verlegenheid gebracht, maar stichtte zelf veel gevaar via counters.

Stootkracht

Excelsior sloot achterin de gelederen en RKC ontbeerde de stootkracht voor een daadwerkelijke inhaalrace (ook met de verrassend op de bank begonnen Evander Sno als invaller) en werd met de 2-2 eindstand veroordeeld tot de Jupiler League. Eerder degradeerden Roda JC en NEC al naar de Jupiler League. De laatste keer dat drie clubs in hetzelfde seizoen hun eredivisiestatus verloren was in de jaargang 2001/2002.

Voor Erwin Koeman betekent de degradatie een triest afscheid van RKC. De oefenmeester kondigde enkele maanden geleden al zijn vertrek aan.

Excelsior zag halverwege het seizoen trainer Jon Dahl Tomasson vertrekken naar Roda JC. Zijn opvolger Marinus Dijkhuizen was in het betaalde voetbal niet eerder actief als coach en kent dus een droom debuut met promotie in zijn eerste half jaar.