zaterdag 24 augustus 2013

van Basten houdt de Boer in bedwang

SC Heerenveen en Ajax hebben elkaar in een boeiend foutenfestival in evenwicht gehouden. Het werd in Friesland 3-3
De teams van de coaches met een Ajax verleden (van Basten en Frank de Boer) bestonden uit een legioen aan Scandinaviers. De Friezen hadden er vier en de Amsterdammers gebruikten maar liefst noordelijke spelers (waaronder 5 Denen).

Ajax leek op rozen te zitten na de eerste twintig minuten spelen tegen Heerenveen. In het Abe Lenstra stadion waren twee dode spelmomenten genoeg om op 2-0 te komen. Niklas Moisander kon een doorgekopte bal bij de tweede paal tussen de benen van de zwak reagerende Nordfeldt doorkoppen en Kolbein Sigthorsson schoot de tweede goal achter de Zweedse sluitpost van de Friezen binnen.

Daarna sloop er wat nonchalance in het team van een balende Ronald de Boer. De coach wond zich op over enige slordigheidjes van zijn verdediging. Met name de gewilde Toby Alderweireld bezondigde zich hieraan. Heerenveen sloeg meteen toe.

Na de goal van zijn Ijslandse landgenoot  was het de beurt aan Alfred Finnbogasson. Tweemaal kon hij alleen richting keeper Vermeer doorstomen. Tweemaal maakte de Ijslander het ijskoud af en stonden de Friezen na een half uur spelen al weer gelijk. Onder toeziend oog van veel buitenlandse topclubs is het niet de vraag of hij vertrekt, maar waar naar toe hij vertrekt. Ajax ging zelfs met een achterstand de kleedkamer in, omdat de Zweed Eikrem beheerst de bal in de hoek prikte 3-2. Ajax zette in de tweede helft een offensief in. Uitblinker aan Amsterdamse zijde Eriksen zag nog een vrije trap gekeerd door Nordfeldt, maar schoot alsnog met een mooi afstandsschot de gelijkmaker in de 65e minuut tegen de touwen. Verder liet Heerenveen het niet komen. Invaller Sven Kums had de wedstrijd alsnog in het voordeel van Heerenveen kunnen laten kantelen. Hij schoot vlak voor tijd nog tegen Vermeer aan en zag een minuut later een verre lob net over scheren. Het zou te veel geweest zijn voor de ploeg van een meelevende Marco van Basten, die vorig jaar ook al gelijk speelde tegen Frank de Boer (2-2).

Finnbogasson vond het voor de camera's van de NOS "een rare wedstrijd". "Het publiek was de grote winnaar", aldus de goaltjesdief.