dinsdag 29 april 2014

Ajax voor vierde maal op rij kampioen na salonremise

Ajax heeft de vierde landstitel op rij en de 33e in de clubhistorie behaald. De Amsterdammers hadden aan een punt tegen Heracles genoeg voor het kampioenschap. Aan die opdracht werd voldaan. Het werd 1-1 in Almelo.

De kampioenswedstrijd was nauwelijks sprankelend. Lasse Schöne zette Ajax op 0-1 met een benutte vrije trap. Simon Cziommer bracht de stand nog voor rust op gelijke hoogte. Dit gebeurde eveneens met een fraaie rake vrije trap, in evenwicht. Doelman Cillessen moest nog een keer deskundig ingrijpen, Heracles had aan een punt genoeg voor handhaving in de eredivisie. Dat de wedstrijd in 1-1 eindigde, verraste dan ook niemand. Vanaf de 70e minuut besloten de ploegen dat het goed was. Blind en Cziommer spraken af dat een gelijkspel prima was.

Later zou de KNVB hier op terugkomen om  een onderzoek naar fraude in te stellen. Competitievervalsing is strafbaar binnen de regels van de nationale voetbalbond. Coach Frank de Boer -die fel word begeerd door Tottenham Hotspur- vond de titel terecht: "wij zijn gewoon de beste".

Feyenoord viert afscheid van Koeman met tweede plek

Feyenoord verzekerde zich met de 5-1-winst op SC Cambuur van de tweede plaats en dus ook van de voorrondes voor de Champions League van volgend seizoen. De wedstrijd in De Kuip was het laatste thuisduel van Ronald Koeman als trainer van Feyenoord. Voor de Rotterdammers brak Ruud Vormer de wedstrijd open met een bekeken afstandsschot. Elvis Manu -eigendom van Feyenoord, maar spelend voor Cambuur -werd al na een half uur gewisseld door coach Henk de Jong. Manu leek niet goed in de wedstrijd te zitten en zou kunnen kampen met een "dubbel agenda". Spijkenisser Martijn Barto bracht de ploegen nog voor rust in evenwicht. Na de rust kwam Feyenoord -geholpen door een donderspeech? - sterk uit de startblokken. 2 corners van wederom "man of the match" Vormer werden door Vilhena en Pelle binnen geschoten. Nogmaals Vilhena en de ingevallen Boetius bepaalden de eindstand.

Dompers voor degradatieploegen

Onderin de ranglijst wordt het met de week spannender. Nummer 16 RKC had 3 punten achterstand op de "veilige" 15e plaats NAC en mochten in een onderling duel elkaar bestrijden. NEC had twee punten achterstand op NEC, die op hun beurt een gat hadden van 3 punten met hekkensluiter Roda JC. Terwijl NAC de Waalwijkers op achterstand zette, was NEC al in de eerste minuut op voorsprong gekomen tegen FC Twente door een doelpunt van Geoffrey Castillion. Ook Roda won kwam snel voor tegen
FC Groningen door een eigen doelpunt van mark Hateboer. Lang leek het of de Limburgers -die hard vochten voor punten in zouden lopen op de Nijmegenaren. Na de gelijkmaker van Ebicilio in Enschede walste FC Twente in de tweede helft over de NEC heen en eindigt het seizoen als derde. De Tukkers drukken de Nijmegenaren  dieper in de degradatiezorgen. Roda JC,  moest ook in korte tijd twee tegentreffers incasseren en met 2-1 van FC Groningen. De ploeg uit Kerkrade speelt zaterdag uit tegen het al veilige Go Ahead Eagles en moet winnen. Bij verlies van NEC, zal de laatste ploeg degraderen. RKC maakte gelijk tegen NAC en behoud nog een (theoretisch) kleine kans om aan play-offs te ontsnappen.

Vitesse dreigt directe plaatsing Euro League te verspelen

Vitesse begon slecht in het duel tegen  speelde tegen Go Ahead Eagles.  Na lang met 0-2 achter te hebben gestaan zakten de Arnhemmers virtueel van de 4e naar de 6e plaats. Uiteindelijk werd er  nog een punt uit het vuur sleept: 2-2. PSV is door de winst op PEC Zwolle (1-2) de nummer 4 op de ranglijst. Die plek geeft na de laatste speelronde recht op directe plaatsing voor de Europa League. SC Heerenveen en Vitesse kunnen ook nog vierde worden. De Friezen wonnen met 4-1 van FC Utrecht,

ADO Den Haag blijft goed presteren en won met 2-1 van AZ.