woensdag 15 mei 2013

Round-up Eredivisie: overzicht standen, prijzen, laatste speelronde

Kampioen, degradatie en Champions League

Ajax werd een week voor het einde al kampioen en speelt volgend jaar de Chamions League. In dezelfde wedstrijd degradeerde Willem II (5-0). De Tilburgers nemen afscheid van veel spelers maar willen snel weer vertrekken uit de Jupiler league. Op de laatste speeldag won Ajax bij FC Groningen met 0-2. PSV had nog last van de kater die opgelopen was in de bekerstrijd tegen AZ en ging ten onder bij FC Twente.
Het werd het (al door van Hooijdonk eerder aangekondigde) afscheid van Mark van Bommel. De ex-international zwaaide na 18 jaar profvoetbal af en deed dit "in stijl" met een rode kaart. Van Bommel gaat nu voor het trainerschap. Volgend jaar spelen de Eindhovenaren ook zonder Dick Advocaat -de grote verliezer dit jaar- , maar wel in de Champions League.

Europa League

Ook voor AZ kwam de laatste competitiewedstrijd te vroeg. De spelers van Gert-Jan Verbeek leverden kort na de bekerwinst een wanprestatie en waren in gedachte al bij de huldiging later die dag. Adam Maher maakte de tweede helft niet mee. Zelf sprak hij tegenover VI dat "het nog helemaal niet zeker is dat hij meteen vertrekt". De kans is echter groot dat hij volgend seizoen bij Ajax speelt en ook PSV wil de talentvolle middenvelder graag hebben. Volgend seizoen mogen de Alkmaarders uitkomen in de Europa League.

Feyenoord won  van NAC, dankzij Pelle die met zijn 27e goal het duel besliste (1-0) en ook het VI-spelersklassement won. Erg verrassend was de winst van Feyenoord niet ,want de Bredanaars wisten in competitieverband nog  nooit in de Kuip te winnen. De 45e winst voor Feyenoord steekt ook behoorlijk af tegen de acht gelijke spelen. Op de valreep kwamen de Rotterdammers langszij bij PSV, maar eindigen op doelsaldo toch op de derde plaats, wat recht geeft op een ticket in de (voorronde) Europa League.

Voor Vitesse stond er niets meer op het spel, zij hadden zich met een vierde plaats al verzekerd van (voorrondes play-offs) al werd er wel getracht om topscorer Wilfried Bony aan zijn 32e goal te helpen. Het hielp weinig want de scherpte was deze keer weg. Tegenstander VVV won met 0-1.


Play-offs

Bij ADO Den Haag was het dit jaar net niet, behalve dan de winst in het UnFair playklassement. In de laatste wedstrijd waarin de Hagenaars nog play-offs konden afdwingen door winst, werd met 2-4 verloren bij PEC Zwolle.De frustratie bij ADO was zichtbaar en uitte zich met name bij Charlton Vicento. De aanvaller moest het veld verlaten na een schandalige charge op Rochdi Achenteh. Fred Benson nam twee doelpunten van Zwolle voor zijn rekening.

De Ploegen die zich wel kwalificeerden voor de play-offs voor de Europa League waren  FC Twente (6e), FCHeerenveen (7e) en FC Groningen (8e) en FC Utrecht. De Utrechters hadden een makkelijk middagje en wonnen thuis met 3-0 van Heracles en eindigden daarmee op een knappe 5e plaats.  FC Groningen ging ten onder bij Ajax met 0-2

VVV speelde zich voor de degradatie play-offs in vorm door met 0-1 te winnen bij Vitesse.
Ook de andere degradatiekandidaat Roda JC won met 1-0 van Heerenveen. RKC wist tegenstander NEC thuis met 1-2 de das om te doen.
Zo wonnen de onderste vier ploegen op de laatste speeldag hun wedtrijd, wat veel zegt over de motivatie van ploegen die nergens meer om spelen.


Klik hier voor het programma play-offs 2013
Klik hier voor de eindstand eredivisie 2013
Klik hier voor de topscorers eredivisie 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten