zondag 4 mei 2014

NEC voorlopig gered: Een standbeeld voor Jahanbakhsh

Ajax-NEC

NEC coach Anton Janssen moest door blessures flink sleutelen aan zijn basiselftal. Zowel Marnick Vermijl als Michael Higdon ontbraken. Danzell Gravenberch begon daarom als rechtsback, terwijl Samuel Štefánik een plekje op het middenveld kreeg. Voorin moest het gevaar komen van Søren Rieks en Geoffrey Castillion.

N.E.C. kwam de eerste tien minuten prima door, maar zag het evenwicht op zeer ongelukkige wijze doorbroken worden. Club icoon Jeffrey Leiwakabessy kreeg een hoge voorzet verkeerd op zijn hoofd en zag tot eigen afgrijzen de bal in de kruising verdwijnen. Omdat ook Roda JC al snel op voorsprong kwam, stond N.E.C. virtueel op de laatste plaats. Castillion kreeg een kans op de gelijkmaker, maar hij strandde op Vermeer nadat hij een zwakke uittrap van diezelfde doelman had opgepikt.

De wedstrijd trok daarna in een traag tempo richting de rust. Ajax speelde zonder overtuiging, terwijl N.E.C. onmachtig was om aanvallend een vuist te maken. De ploeg kreeg af en toe wel wat ruimte in de omschakeling, maar was op die momenten onzuiver in de passing om echt gevaar te kunnen stichten.

Ook na de rust was er sprake van hetzelfde spelbeeld. Ajax had veelvuldig de bal, maar kon het de tegenstander niet moeilijk te maken. De gelijkmaker een kwartier voor tijd kwam dan ook volledig uit de lucht vallen. Invaller Alireza Jahanbakhsh haalde van ruime afstand hard en scherp uit en verraste Vermeer daarmee in de verre hoek. Ondanks de voorsprong van Roda JC stond N.E.C. daardoor voorlopig weer op de zeventiende plek.

Zenuwslopende slotfase

Een rustige slotfase werd het echter allerminst. Nadat Christoph Hemlein een volley ruim over zag gaan, was het Bojan die juist Ajax weer op voorsprong zette. De Spanjaard reageerde attent op een diepe bal en bleef oog-in-oog met Johnsson zeer koel. Het doek leek daarna te vallen voor N.E.C., want Ajax kreeg twee zeer goede mogelijkheden om de score uit te breiden. Johnsson hield zijn ploeg met enkele katachtige reflexen op de been.
Terwijl het leek of de 3-1 in de maak was, besliste Jahanbakhsh anders. de Iranier wist te profiteren van een enorme communicatiefout tussen Vermeer en Blind en  maakte er met een subtiele voetbeweging 2-2 van. De intense vreugde na de goal was veelzeggend, want N.E.C. leek zich op eigen kracht te gaan plaatsen voor de nacompetitie. In de blessuretijd drong Ajax nog wel even aan om de zege in eigen huis te pakken, maar N.E.C. hield zich zonder echt nog in gevaar te komen goed staande en pakte daarmee het brood-, broodnodige punt.

N.E.C. plaatst zich door het gelijkspel voor de Jupiler Play-Offs. Daarin treft het de komende week eerst Sparta. Donderdag 8 mei reist de ploeg af naar Rotterdam en op zondag 11 mei is de confrontatie in de eigen Goffert.