zondag 4 mei 2014

Roda JC na 31 jaar gedegradeerd uit eredivisie

Roda JC is gedegradeerd uit de Eredivisie. De Limburgers wonnen vanavond in de laatste speelronde met 0-1 bij Go Ahead Eagles, maar doordat NEC met 2-2 gelijkspeelde bij landskampioen Ajax kwam Roda een punt tekort om rechtstreekse degradatie af te wenden.

Dat Roda degradeert is bijzonder, want de club was sinds 1973 onafgebroken actief in de Eredivisie. Roda leek bijna de hele avond af te koeren op de zeventiende plaats, die recht geeft op het spelen van play-offs om promotie-degradatie. Een vroege goal van Davy De Beule op aangeven van Guus Hupperts bracht de ploeg van trainer Jon Dahl Tomasson al na een kwartier op voorsprong, terwijl NEC door een eigen doelpunt van Jeffrey Leiwakabessy juist vroeg op achterstand was gekomen.

Waar het zenuwachtig spelende Roda met hangen en wurgen standhield, deed NEC in Amsterdam wat haast niemand voor mogelijk had gehouden. Invaller Alireza Jahanbakhsh maakte tegen het ongeïnspireerd spelende Ajax tot tweemaal toe gelijk. Zo werd degradatie  daardoor alsnog een feit voor de club uit Kerkrade.

Vorig seizoen ontsnapte Roda JC nog wel in de nacompetitie. Mark-Jan Fledderus vervulde toen een heldenrol door tegen Sparta Rotterdam in blessuretijd de winnende treffer binnen te schieten. Ook in 2009 voorkwamen de Limburgers ternauwernood degradatie. Destijds werd na strafschoppen van SC Cambuur gewonnen.

Limburgers vaste waarde in eredivisie


Op zaterdag 3 mei 2014 ging het dit keer dus mis. Roda JC stond sinds het seizoen 1973/1974 in de eredivisie. Na een onafgebroken periode van 41 jaar moet de club uit Kerkrade het dus weer in de eerste divisie gaan proberen. Sinds de entree in de eredivisie eindigden de Limburgse subtopper van weleer veelvuldig in het "linker rijtje" met een tweede plaats in het seizoen '94/'95 als uitschieter.


Roda JC speelde tot dusverre 42 Europese wedstrijden, 14 in de Europa Cup 2, 22 in de UEFA Cup en 6 in de Intertoto. Het resultaat was 15 overwinningen, 8 gelijke spelen en 19 nederlagen. Mede door de 10-0 zege op Hapoel Beer Sheva in 1997 is het doelsaldo wel positief.

De meest gedenkwaardige Europese zege behaalde Roda op donderdag 28 februari 2002 in San Siro tegen grootmacht AC Milan. In de Italiaanse modestad verslaat Roda JC Milan met 0-1. In de zinderende verlenging houdt Roda met 10 man stand tegen de 11 Milanezen. In de beslissende strafschoppenserie komt Roda zelfs aan de leiding,  maar Tom Soetaers, Mark Luijpers en Eric van der Luer falen vanaf 11 meter. Deze wedstrijd was tevens voor Roda JC het laatste wapenfeit in Europa.

Overigens is de kans zelfs groot dat Limburg het de komende voetbaljaargang voor het eerst sinds het seizoen 1912-1913 moet doen zonder een club in de top van het vaderlandse voetbal. Alleen VVV-Venlo kan dat nog voorkomen door via de play-offs te promoveren.

Eindstand eredivisie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten