zondag 11 mei 2014

Helemaal niets in Arnhem: wat ging er mis bij Vitesse?

Het voetbal seizoen is ten einde. Voor Vitesse helemaal. De club was in november 2013 even de trotse koploper van de eredivisie. Het plan van de inmiddels gewezen eigenaar Merab Jordania was om in 2013 kampioen van Nederland te worden. Heel even leek die ambitie met een kleine vertraging kans van slagen te hebben. De succesvolle trainer Peter Bosz werd gehaald en niet de minste spelers werden naar Arnhem gehaald: Lucas Piazon en Kelvin Leerdam speelden een sterke eerste seizoenshelft en na de winterstop maakten ook Vejinovic, Djurdjevic, Labyad en Traore hun debuut.

Een jaar later moet de desillusie van de door Chelsea gevoede club enorm zijn. Uitgeschakeld in de voorronde door het altijd lastige Petrolul Ploeiesti uit Roemeniƫ. in de bekerstrijd was nummer laatst Roda JC een te grote horde. Geen titel en nu ook al geen Europees voetbal na de dubbele zeperd tegen FC Groningen. Peter Bosz eindigt met 8 wedstrijden zonder overwinning. De trainer verwijt zijn spelers niet om te kunnen gaan met teleurstellingen.

Wat ging er mis?


Over wat er na de winterstop mis ging kun je speculeren, maar het lijkt niet op toeval te berusten dat vanaf het moment dat Theo Janssen stopt, clubmonument Frank van der Struijk afgeserveerd wordt en er nieuwe spelers ingepast worden, de resultaten minder zijn. De vier "versterkingen" bleken toch niet voor een soepelere machine te kunnen zorgen. Jordania droeg na een paar maanden zijn aandelen vrij onverwacht over aan de Rus Alexander Tsjigirinski. De gewezen "machthebber" zal later verklaren dat hij van Chelsea niet kampioen mag worden. Ook het ontslag van persvoorlichtster Esther Bal na 16 jaar dienst roept vraagtekens op.

Voorbeeld aan de Maas

Misschien een teken dat Vitesse niet met louter spelers van Chelsea of investeringsfondsen de oorlog kan winnen. Clubgeest, identiteit en stabiliteit blijft een groot goed in het voetbal. Vergelijk dat eens met Feyenoord. Zij begonnen met drie nederlagen, maar met een hecht team werd het seizoen meer dan prima afgesloten.
De sfeer is prima in Rotterdam. De beleidsbepalers bij FC Hollywood aan de Rijn zouden er goed aan doen het voorbeeld van de club aan de Maas te volgen. Of trekken er mensen vanuit Londen aan de touwtjes?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten