maandag 15 april 2013

Verslag competitieronde 30 eredivisie

Met nog vier wedstrijden te gaan is Ajax de grote winnaar geworden van dit competitie weekeinde in de eredivisie. Er werd al eerder uitgesproken dat Ajax de titel binnen zou halen, maar een 32e titel lijkt nu nog meer een kwestie van tijd. In een rechtstreekse confrontatie versloeg het jonge team van succescoach Frank de Boer een angstig spelend PSV met 2-3. Tweemaal wisten de Eindhovenaren een achterstand ongedaan te maken in het foutenfestival. Ajacied Boerrigter gaf de genadeklap, na een gruwelijke misser van collega-invaller Erik Pieters. Lees hier het volledige wedstrijdverslag.

Terwijl Ajax drie punten haalden in een lastige wedstrijd, morste de concurrentie punten tegen op papier makkelijke tegenstanders. Vitesse presteerde het door een 0-3 voorsprong te verprutsen tegen degradatiekandidaat Roda JC. In de laatste minuut maakte Mitchell Donald de terechte gelijkmaker voor de ploeg van de altijd aanvallende coach Ruud Brood. Lees hier het volledige wedstrijdverslag.

Feyenoord blijft moeite hebben met scoren. Uit een strafschop werd het 1-0 door Pellè. Daarna vergaten de vermoeide Rotterdammers te voetballen en kwam RKC terecht op 1-1 door een goal van Duits. Lees hier het volledige wedstrijdverslag

Terwijl RKC en Roda een punt pakten in de strijd om de play-offs voor degradatie, verloor VVV thuis dure punten in een rechtstreekse confrontatie tegen mede concurrent PEC Zwolle. Door twee goals van Fred Benson speelt het team van Langeler zich zo goed als veilig. Lees hier het volledige wedstrijdverslag

AZ kwam op hetzelfde aantal punten als PEC door een monsterscore van 6-0 op FC Utrecht. De Utrechters beleefden een horrormiddag door zichzelf de das om te doen, door twee rode kaarten en een eigen goal in de eerste helft. Lees hier het volledige wedstrijdverslag en bekijk de gruwelijke blunder/blooper van Utrecht-verdediger Mike van der Hoorn.

Heerenveen-Willem II

Willem II vocht verbeten en met goed voetbal voor lijfsbehoud in de eredivisie. De Tilburgers kregen veel kansen en het had bij rust zo maar 3-0 kunnen staan. Uiteindelijk wist alleen Ippel te scoren. Zonder sterk te voetballen viel de gelijkmaker in de tweede helft.Man of the match El Ghanassy tekende hiervoor. Twee minuten later stond Willem II ook al op achterstand toen Finnbogason de 2-1 binnenschoot. Alles zat tegen bij de Tilburgers en zo ook deze wedstrijd. Een ongelukkige handsbal leidde tot een benutte strafschop van wederom Finnbogason. Terwijl de Tilburgers loon naar werken kregen door een goal van de hard werkende Luxemburger Aurelio Joachim, was er amper vier minuten later alweer de voorsprong voor Heerenveen.
Joachims treffer was niet genoeg
Willem II bleef knokken en kreeg weer kansjes. Vlak voor tijd had Lumu  de 3-3 op zijn schoen, maar hij aarzelde te lang en schoot voorlangs. Veel mensen zouden wanhopig worden, maar trainer Jurgen Streppel bleef bewonderenswaardig rustig en positief. "Ik vond dat we goed speelden en moet mijn ploeg complimenteren. Achteraf had het ook 3-7 kunnen staan in plaats van 3-2, maar je moet de kansen wel benutten."
Een gelukkige van Basten besloot: Ik moet helaas mijn collega gelijk geven. Wij deden één ding goed en dat is de uitslag positief beïnvloeden. En in het voetbal draait het eerlijk gezegd alleen om de drie punten.

NEC- NAC

NAC Breda is ook nagenoeg in veilige haven door een 2-0 zege op NEC, dat daardoor niet meer op een plaats voor de play-offs voor de Europa League staat.In een duel dat pas na rust kon boeien, werd Anthony Lurling de held en Gabor Babos de schlemiel.
Babos verlaat NEC voor terugkeer bij NACDe aanvaller, net op tijd hersteld van een blessure, begon op eigen helft een solo, passeerde vier man en schoot op doel. Babos kon het niet al te moeilijke schot niet pareren. Ook bij de 2-0 zag de keeper, die volgend seizoen terugkeert bij NAC, er niet goed uit. Het schot van Elson Hooi kreeg een vervelende stuit en zeilde het doel in. "Hier baal ik enorm van", dit is het ergste wat me kan overkomen" sipte de teleurgestelde Hongaarse die zijn ploeg nekte.

Heracles -FC Groningen

Het kwakkelende FC Groningen is bezig met een mooie reeks: De ploeg van Maaskant won drie keer op rij  wat de uitspraak bij de trainer ontlokte: "Ik denk dat iedereen dolgelukkig is dat ik oprot. Het komt zo wel erg mooi bij elkaar'.
Tegen de NOS verklaarde hij verder dat 'Deze ploeg heeft heel het jaar al keihard gewerkt. We zijn echter nooit erg effectief geweest.' 'Zeker in de tweede helft hebben we op de zwakte van Heracles ingespeeld. We weten dat zij heel goed kunnen voetballen. Als je daar vol één-tegen-één gaat spelen weet je dat ze er nog uit kunnen komen. Je moet het geduld hebben om te wachten en toe te slaan. Dat hebben we gedaan door David Texeira erbij te brengen', prees Maaskant zijn scorende invaller.

Hoogtepunt in de eerste helft was het plotselinge betreden van het voetbalveld door een zwarte kat, die voor de nodige hilariteit zorgde voordat het angstige beestje uiteindelijk kon worden gevangen.
Na de 0-1 van Texeira probeerde Heracles van alles om op gelijke hoogte te komen, maar de ploeg was aanvallend machteloos. Een kwartier voor tijd besliste Leandro Bacuna de wedstrijd. Hij benutte een strafschop nadat Thomas Bruns de snelle Andraz Kirm op de rand van het strafschopgebied onderuit had gehaald.

ADO Den Haag- Twente

FC Twente kwam in Den Haag vroeg op voorsprong door Douglas: 0-1. De verdediger deed dat via de kluts én de paal en stond bovendien buitenspel. Onverwacht kwam ADO enkele minuten voor de rust op gelijke hoogte.Goed doorzetten van stormram Mike van Duinen, zorgde voor plots balbezit. De haagse spits besloot hem ook meteen maar te scoren. Iets wat Den Haag al drie wedstrijden niet gelukt was.

In de tweede helft zette ADO het Haags kwartiertje in. Met fanatiek tot hard spel werd het kwalitatief betere Twente bestreden. Het leidde tot een ongewenst neveneffect: Een rode kaart voor Danny Holla en het wegsturen van trainer Maurice Steyn, die later verongelijkt opmerkte dat "je niets meer mag zeggen" en ""respect moet worden verdiend". Boos was hij op de vierde official: "en dan wordt je door zo'n snotneus weggestuurd".

FC Twente begon met een man meer aan een offensief. Kansen kwamen er voor Tadic, die twee keer over schoot. Een knal van Gutiérrez ging net naast. Vervolgens zorgde invaller Bulykin alsnog voor de Enschedese winst. De Russische oud-topscorer van ADO - uitgefloten door zijn voormalige supporters - scoorde twee keer. Eerst op aangeven van Chadli, vervolgens in de rebound na een poging van Tadic.