maandag 29 april 2013

Roda JC wint belangrijk degradatieduel tegen RKC

Roda JC heeft zaterdagavond de strijd om de play-offs voor degradatie spannend gehouden door thuis met 3-1 te winnen van RKC Waalwijk. Voor Roda scoorden Mitchell Donald, Sanharib Malki en Arnaud Sutchuin-Djoum, allen in de tweede helft. Nourdin Boukhari deed dat namens de Waalwijkers. De Limburgers zijn door de zege RKC, dat op de 15e plaats staat, tot op 1 punt genaderd.

In de kelder van de eredivisie bleek dat de belangen groot waren. Als Roda zou verliezen zouden de Kerkradenaren veroordeeld zijn om samen met VVV de nacompetitie in te gaan. In het ergste geval zou er dan geen enkele Limburgse ploeg meer in de eredivisie te vinden zijn. In de eerste helft  vielen er amper kansen te noteren, maar toch had de thuisclub halverwege de eerste helft op voorsprong moeten komen. Guus Hupperts ging goed door op de rechterkant en bediende Frank Demouge. De spits kopte net naast het doel van RKC. Tien minuten later bediende RKC-spits Mart Lieder zijn ploeggenoot Florian Jozefzoon, maar ook hij miste het doel.

Het meest in het oog springende moment vond kort voor rust plaats. Mark-Jan Fledderus pompte nog maar eens een vrije trap in het strafschopgebied van RKC. Daar werd Demouge opzichtig naar de grond gewerkt door Guy Ramos, maar scheidsrechter Danny Makkelie zag er geen strafschop in. Evenmin zag de arbiter dat Malki nog geen seconde daarna fors doorging op Henrico Drost en misschien wel met rood van het veld gestuurd had moeten worden. Na de 2-0 bracht Koeman een verdediger in om het voordelige doelsaldo niet te veel op te laten lopen, Prompt werd het 3-0, al deed RKC daarna nog weer wat terug en blijft de marge in het voordeel van de Waalwijkers.

Roda heeft een op het oog iets makkelijker programma met NAC thuis en Heerenveen uit. RKC ontvangt volgende week Vitesse en gaat dan op bezoek bij NEC.