zaterdag 27 april 2013

Vriezen en dooien bij Heerenveen-AZ

AZ beleeft dit jaar een seizoen van uitersten. Een 6-0 overwinning op FC Utrecht wordt afgewisseld met een lusteloze 1-3 nederlaag. Vandaag werd Heerenveen met de neus op de voetbalfeiten gedrukt.

Feiten die verwarrend zijn, aangezien AZ de nacompetitie moest ontlopen en Heerenveen nog mee doet aan de nacompetitie. Jozy Altidore was weer eens de gevierde man aan de kant van de Alkmaarders: 4-0

Op de bank zat Martin Haar omdat trainer Gertjan Verbeek geschorst plaats nam op de tribune. De trainer zag zijn ploeg frivool en mooi voetbal op de mat leggen.

In de openingsfase deden beide ploegen weinig voor elkaar onder. De thuisclub kreeg een goede kans via Sven Kums, maar de Belgische middenvelder schoot voorlangs. Na een klein half uur kwam AZ op voorsprong via Altidore, die na een goede individuele actie eerst op doelman Kristoffer Nordfeldt stuitte en daarna koppend scoorde.

Na ruim een half uur kwam AZ op 0-2, door Roy Beerens (ex-Heerenveen), die op aangeven van Johann Berg Gudmundsson kon scoren. Het was nog maar de tweede maal dit seizoen dat de Alkmaarders twee goals afstand namen in een uitwedstrijd. Na rust zette Heerenveen aan voor de aansluittreffer, maar wederom viel de treffen aan de andere kant. Nadat eerder Altidore en Beerens binnen een minuut niet profiteerde van goede mogelijkheden werd in de 62ste minuut werd de wedstrijd definitief beslist na een fraaie hakbal van Altidore. Gudmundsson schoot hard binnen, nadat Maher tegenstander de Roon per ongeluk in het gezicht raakte. Drie minuten later werd de eindstand bepaald op 0-4. Altidore schoot een vrije trap uitstekend binnen en staat daardoor nu op 23 doelpunten in de Eredivisie, 1 treffer minder dan de nummers twee op de ranglijst, Pelle en tegenstander Finnbogason, die vandaag onzichtbaar bleef en weinig bruikbare ballen kreeg. Na afloop vertelde Altidore dat hij alleen met de overwinning bezig was en dat het aantal goals hem totaal niet interesseerde.

Door de overwinning deed AZ uitstekende zaken onderin de Eredivisie. Met 36 punten uit 32 wedstrijden, negen meer dan nummer zestien Roda JC Kerkrade, lijkt de ploeg van Maher en Altidore niet meer te achterhalen door de Limburgers gezien hun veel betere doelsaldo.
Heerenveen lijkt ondanks de nederlaag de play-offs om Europees voetbal te halen.