maandag 22 april 2013

Vitesse tandeloze tijger zonder Bony

Vitesse was naar Rotterdam gekomen zonder de geblesseerde Wilfried Bony en Marco van Ginkel. Zonder de afmaker en aanvoerlijn was Vitesse een ongevaarlijk roofdier:  meer bezig om haar eigen huid te redden en onmachtig om naar een prooi te jagen. Fred Rutten probeerde zijn ploeg vooral tegen te laten houden, maar dat mislukte, want Feyenoord wist al in de eerste helft succesvol door de linies te breken.

In eerste instantie kreeg Feyenoord dit niet zelf voor elkaar. Een penalty die gegeven werd door scheidsrechter Bas Nijhuis was het breekpunt. Een misplaatste penalty, aangezien Kalas de bal met het hoofd raakte, wat de arbiter na de wedstrijd ook ruiterlijk toegaf. In de wedstrijd heb ik waargenomen dat de bal tegen de hand van Tomas gaat (Kalas, redactie)', vertelde Nijhuis in een interview met Eredivisie Live. 'Op dat moment was ik daar helemaal zeker van, een honderd procent strafschop. Ik zei ook direct dat het een penalty was.' 'Op de beelden van achter het doel zie je echter heel duidelijk dat het hoofd er tussen zit', vervolgde Nijhuis. 'En dus was het absoluut geen strafschop. Uit de beelden blijkt gewoon dat het niet zo is en dat is ontzettend balen'. Het maakte de roep om doellijntechnologie alleen maar luider. Vrijdag maakte scheidsrechter Serdar Gözübüyük zich hier al sterk voor nadat hij een penalty voor Ajax over het hoofd had gezien.

Feyenoord had op het moment van de strafschop al de overhand. nadat een gevaarlijke aanval onschadelijk was gemaakt door Mulder (schot Ibarra) was het over met Vitesse. De verhouding schoten op doel sprak boekdelen: 19-1. Koeman had Goossens voor Boëtius ingezet en Lex Immers weer centraal op het middenveld gepost. Nadat Pelle de strafschop had benut maakte Immers met zijn tweede goal meteen een einde aan de strijd. Feyenoord controleerde, hoefde niet meer en Vitesse kon niet meer. Alleen diep in de tweede helft, toen Feyenoord het verder wel geloofde, speelde Vitesse even op de helft van de tegenstander.
“We waren gewoon te schijterig”, concludeerde Theo Janssen volgens De Telegraaf. “Er zat gewoon niet meer in als je zo ver terug speelt. Het zal wel te warm zijn geweest, maar dit kan niet.”