vrijdag 7 februari 2014

Sightorsson reddende engel voor Ajax

Ajax heeft donderdag een zwaarbevochten zege op FC Groningen geboekt. Invaller Kolbeinn Sigthórsson behoedde de koploper van de eredivisie in de slotfase voor een tweede gelijkspel op rij (2-1).

Bij Ajax keerde Siem de Jong terug in de punt van de aanval. De dit seizoen veelvuldig geblesseerde aanvaller ontbrak het duidelijk aan wedstrijdritme. Hij verzuimde al na 4 minuten de score te openen en kon zijn ploeg daarna ook niet aan broodnodige doelpunten helpen.

Ajax was de bovenliggende partij in de eerste helft.. Het elftal van trainer Frank de Boer had echter  veel te veel kansen nodig voor een treffer. Door het benutten van een strafschop lukte dat wel. Bojan Krkic dook na 28 minuten gemakkelijk over een been van Eric Botteghin en Lasse Schöne maakte vanaf 11 meter geen fout (1-0).

Krkic kreeg de voorkeur boven Viktor Fischer, het Deense talent dat goede wedstrijden blijft afwisselen met matige optredens. De huurling van FC Barcelona speelde aardig maar had voor rust vaker moeten scoren. Maar ook zijn ploeggenoten konden geen velddoelpunt maken. Davy Klaassen en Schöne raakten de lat. Thulani Serero miste eveneens vogelvrij voor doelman Marco Bizot.

j Ajax kreeg de rekening gepresenteerd.. Filip Kostic bewees al aan een halve kans genoeg te hebben. Na 42 minuten krulde hij tussen drie Ajaz verdedigers  de bal fraai achter doelman Kenneth Vermeer (1-1). In de tweede helft ging Ajax slechter en slechter voetballen. De koploper ontsnapte tot twee keer toe aan een achterstand toen Chery de lat raakte en Kostic van dichtbij op Vermeer stuitte.

In een poging dreigend puntenverlies te voorkomen, besloot coach De Boer toch in te grijpen.
  Poulsen voor Jairo Riedewald en Sigthórsson verving de zwoegende De Jong. De IJslander bewees momenteel de gevaarlijkste spits te zijn. De eerste doelpoging eindigde op de paal, terwijl hij in de 83e minuut het duel besliste. Aangever was Poulsen, de andere invaller. Dit was net in een periods dat Groningen aandrong, maar Kenneth Vermeer een paar maal alert ingreep.  Invaller Zivkovic trof namens FC Groningen de lat.