maandag 3 februari 2014

Speelronde 21 eredivisie, koplopers verspelen punten

In de kop van de eredivisie verspeelden zowel Ajax, Vitesse als Feyenoord punten. De Amsterdammers konden niet van angstgegner Utrecht winnen (lees hier meer).
Concurrent Vitesse haalde een punt op bij Feyenoord en speelde ook met 1-1 gelijk (Lees verslag).
Het voor de titel al afgehaakte PSV raakte in punten nog verder achter door verrassend bij RKC met 2-0 te verliezen (verslag).

FC Twente - SC Cambuur

FC Twente heeft zich weer in het spoor van koplopers Ajax en Vitesse genesteld en liep twee punten in. Met 3-1 werd gewonnen van SC Cambuur.
Eghan
Cambuur pakte in Enschede brutaal de leiding en bood lang weerstand tegen de ploeg van Jansen en Schreuder. Luc Castaignos- die veel kansen nodig had- maakte in de 53e minuut de gelijkmaker met een kopbal. De Nigeriaanse verrassing Shedrag Eghan schoot de 2-1 in het doel met zijn eerste Balcontact. Het slotakkoord  werd bepaald door Bengtsson die net als bij de overige goals uit een dood spelmoment scoorde.

NEC - Go Ahead Eagles

In het degradatieduel wilden beide ploegen op de winst spelen. Met het gelijkspel en een puntje voor de moeite schoten beide ploegen niet veel op. In het laatste kwartier kregen de Adelaars uit Deventer het nog knap benauwd toen de Nijmegenaren een slotoffensief er uit persten. Het bleef bij 1-1. Al in de vijfde minuut had stormram Michael Higdon NEC aan de leiding gebracht. Bij de eerste corner keek de Schot nog vol in de zon en kreeg hij de bal op zijn knie, maar een minuut later knikte hij de bal vanaf de andere kant -ook uit een hoekschop- wel hard binnen. De gelijkmaker was van middenvelder Turuc.

SC Heerenveen - ADO Den Haag

SC Heerenveen won  in het eigen Abe Lenstra stadion verdient van ADO Den Haag.
Anthony Lurling begon zijn tweede tijdperk bij SC Heerenveen vanavond met een zege.ex-NAC speler Anthony Lurling was een opvallende verschijning aan de kant van SC Heerenveen. 12 jaar na zijn debuut bij de Friezen stond hij nu weer in de basis. Lurling werkt als vanouds hard, maar erkende "dat er spanning op het lichaam zat".
Finnbogasson scoorde zoals bijna elke week. De man die graag weg wil, maar voorlopig wordt tegengehouden door de clubleiding was doeltreffend vanaf de penaltystip op zijn 25e verjaardag. Eerder had Otigba al vanaf dichtbij de bal over de doellijn gewerkt, nadat  ADO-doelman Gino Coutinho de bal klemvast leek te pakken maar hem toch even los liet.
Beide ploegen hadden toen al een bar slechte eerste helft afgewerkt. Na rust werd de slechte eerste helft enigszins goedgemaakt. Rajiv van La Parra die de moegestreden Lurling onder applaus verving maakte de afsluitende 3-0. Saillant detail was dat de onlangs verhuurde Yannick Wildschut niet mee deed bij ADO. De  door Heerenveen uitgeleende Amsterdammer mocht niet meespelen tegen zijn eigenlijke werkgever, zo bepaalde de Heerenveense technische staf in haar voorwaarden.

AZ- FC Groningen

Nemanja Gudelj scoort niet vaak, maar tegen Groningen had de middenvelder van de Alkmaarders er binnen 20 minuten al twee in liggen. Het bleef bij die twee treffers. Groningen werd op een schot op de lat na -nauwelijks meer gevaarlijk. AZ miste vervolgens nog een aantal mogelijkheden. Berghuis, eerder nog goed op dreef, wist weinig met de kansen te doen.

PEC Zwolle- Roda JC

PEC nam de leiding na 20 minuten via de eerste goal van Ryan Thomas. Roda was na die treffer een stuk dreigender. Na een uur kwam de verdiende gelijkmaker van Mitchell Donald, op aangeven van Guus Hupperts: 1-1
Het beslissende moment in de wedstrijd kwam op naam van scheidsrechter Björn Kuipers. Thomas botste tegen Roda-verdediger Bart Biemans op, waarna  tot verbijstering van de Limburgers de bal op de stip werd gelegd. Biemans werd ook nog bestraft met geel en Roda met een nieuwe achterstand (2-1). Guyon Fernandez benutte de strafschop. Die tegenslag kwamen de bezoekers niet meer te boven. Sterker nog, invaller Fred Benson voerde de score in de laatste minuten verder op: 3-1.

Heracles -NAC

Heracles creëerde in de eerste helft een handvol kansen, maar stuitte steeds op Jelle ten Rouwelaar. De doelman van NAC redde na 11 minuten eerst moeizaam op een schot van Illias Bel Hassani en stopte vervolgens ook de rebound van Mark Uth.
Aan de andere kant van het veld beleefde doelman Remko Pasveer een heel wat mindere avond. De keeper liet in de 38e minuut een hoekschop van debutant Uros Matic uit zijn handen glippen. In een kluwen van spelers reageerde Jordy Buijs het meest attent. De middenvelder tikte de bal, al dan niet bewust, met een fraai boogje in het lege doel: 0-1.
Gesteund door die voorsprong konden de bezoekers uit Breda in de tweede helft achteruit leunen, ondertussen loerend op de counter. Heracles miste voorin de stootkracht om toe te slaan. De wedstrijd leek gespeeld toen Rydell Poepon na een uur de tweede van NAC inkopte, na een strakke voorzet van Mats Seuntjens (0-2). Het werd nog spannend, nadat Bryan Linssen op aangeven van Simon Cziommer voor de aansluitingstreffer had gezorgd, maar NAC hield stand: 1-2.